Extremadura

Extremadura stond al lang op ons verlanglijstje en dit voorjaar was het dan zover. We hadden maanden geleden al op Internet rondgekeken naar een geschikte accomodatie en vonden die op de "Finca las Abubillas" van Elly Schipper en Gertjan de Zoete. Elly en Gertjan bezochten al zo'n jaar of twintig Extremadura en emigreerden in 2008 naar deze prachtige landstreek. Na een aantal jaren besloten ze om een stuk land te kopen om daar vier bungalows in Extremeense stijl op te zetten om die te verhuren aan natuur-en vogelliefhebbers.

Omdat wij geen woord spaans spreken leek het ons wel handig om ter plekke met Nederlanders te kunnen bespreken over het hoe, wat en waar in de omgeving. Ook erg nuttig bleek het feit dat Gertjan een doorknede vogelaar en fotograaf is dus voor tips over bepaalde soorten kun je altijd bij hem terecht. Tijdens ons verblijf op de Finca waren ze altijd aanspreekbaar en geen moeite was hun teveel om het hun gasten naar de zin te maken. So far so good, dus. Helaas zijn er ook zaken die niet door mensen kunnen worden opgelost. Een daarvan is het weer. Daar kan ik kort over zijn, dat was nogal teleurstellend. We hebben veel regen gehad en ook veel bewolkte dagen. Niet echt lekker dus om foto's te maken.

Wie Extremadura echt wil leren kennen moet van de autowegen af. Het verharde zandpad is "the way to go". Dwars door de Dehesa's en de Steppen want dan zie je de Fauna en Flora op z'n best. Op een dag met redelijk weer hebben we dat dus gedaan. Met onze huurauto sloegen we opgewekt een zandweg in en genoten volop van de Grauwe Gorzen en Kuifleeuweriken die om de twintig meter op het prikkeldraad hun zang ten beste gaven. Dit afgewisseld met af en toe een Roodkopklauwier en de alom aanwezige Zwarte Wouwen en Vale Gieren. Als je in Extremadura omhoog kijkt zie je altijd wel wat gieren zweven.

We genoten volop, tot... we vastliepen in een diep spoor dat onder water stond. Wat ik ook probeerde, we konden niet voor of achteruit. Ik heb daar weleens angstig over gedroomd zo, in de middle of nowhere, hulpeloos aan je lot te zijn overgelaten. Nu was het dus realiteit en moest er wat gedaan worden. Ik vroeg mij af of ik aan een Spanjaard over de telefon zou kunnen uitleggen wat er aan de hand was en waar ik mij bevond. Ik gaf dat weinig kans. Er zat niets anders op dan de handen uit de mouwen te steken en te gaan graven met diezelfde blote handen.

Dat was nogal een klus want de roodbruine Extremeense klei is taai en gelardeerd met kiezels waar je je nagels op stuk schraapt. Steeds graven en weer even proberen, gas, vooruit, achteruit, modderwater spoot in het rond maar geen beweging. Uiteindelijk, na een half uur aanmodderen slaagden we er toch in om het spoor voor het wiel zo diep uit te graven dat de auto eindelijk weer vooruit wilde en we weer in de auto konden. Die zag er inmiddels niet uit! Ook wijzelf boden een aanblik van twee bouwvakkers die de hele dag, enkeldiep, cement hadden gestort en daarbij nogal kwistig met de slang in her rond hadden geslingerd.

Weer thuisgekomen besloten we dat het anders moest. Nu kon dat want Gertjan verzorgt ook excursies en gelukkig had hij de 2e week nog een dag open. Dat is een onvergetelijke dag geworden. Van 9:00 tot 19:00 zijn we met zijn 4WD op pad geweest en heeft hij ons alle mooie plekken in de omgeving laten zien. Geen spoor te diep of water te hoog, de 4WD trok ons moeiteloos overal doorheen. Heel handig ook om met de lens in aanslag voor het open raam te zitten. Veel vogels, zoals bv de Rode Patrijs en Grauwe Gors lieten zich van dichtbij fotograferen.

Jammer dus, van het weer maar we gaan het zeker nogeens overdoen. Bij het doornemen van mijn foto's bleken er trouwens nog best wat aardige tussen te zitten. Ik ga de bijna mislukten, vanwege de regen en het donkere weer, dus lange sluitertijden en hoge ISO, er niet uitgooien omdat ik toch een beeld wil geven van wat we allemaal aan vogels zijn tegengekomen:

  • Foto's Extremadura
  • Voor wie eens een kijkje wil nemen op de hompage van Elly en Gertjan, hier de link:

  • Finca Las Abubillas
  • groet, Jan